+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

КП Коломияводоканал (відгук)

КП Коломияводоканал (відгук)

Знезараження питної води на КП "Коломияводоканал"

Для знезараження води на водоканалі м. Коломия використовували зріджений хлор в балонах по 30 та 50 кг. Це приводило до деяких проблем.

По-перше - це доставка балонів з хлором тільки спец транспортом . А з того часу як закрили завод по виробництву хлору в м. Калуші , хлор поставляється з Дніпропетровської області , тобто майже через всю Україну. Для нас це було досить не вигідно.

По-друге - це небезпека зберігання та використання хлору. Облаштовувались спеціальні приміщення , спеціальне обладнання для забезпечення безпеки населення вразі витоку хлору. Водоканал знаходиться в населеному пункті с.Шепарівці, в безпосередній близькості від багатотисячного м. Коломия. Вразі витоку хлору, а це як мінімум ЗО кг, постраждали би не тільки навколишня природа, але і люди.

Так як хлор є сильним окислювачем, то практично все обладнання, яке використовувалося для дозування, постійно виходило з ладу та вимагало ремонту.

В грудні 2011р. компанія ОНІКО встановила та запустила систему для виробництва змішаних оксидантів продуктивністю 54 кг, в еквіваленті кількості хлору на добу. Для виробництва змішаних оксидантів використовується сіль NaCl, вода та електроенергія. Для встановлення системи ми використали існуюче приміщення хлораторної, де також зберігаємо місячний запас солі. Отже витрати ідуть тільки на сіль та електроенергію.

Система, встановлена компанією ОНІКО, складається з трьох вузлів:

  • підготовка, яка включає фільтрацію, пом'якшення води та приготування соляного розчину;
  • генератор МІОКС РІО М2, який безпосередньо виробляє розчин змішаних оксидантів і накопичує його в баки;
  • системи автоматичного дозування розчину змішаних оксидантів уводу.

Вся система працює автоматично та виробляє стільки змішаних оксидантів, скільки необхідно для обеззаражування води, в залежності від вихідної її якості.

Нашою лабораторією та СЕС проводилися хімічні і бактеріологічні дослідження питної води після обеззаражування змішаними оксидантами і були зроблені висновки, що при меншій дозі суміші оксидантів ефект обеззаражування кращий , ніж раніше зрідженим хлором. Покращився хімічний склад та органолептичні показники питної води . Це пояснюється тим, що в розчині змішаних оксидантів крім хлороутворюючих сполук містяться інші активні окислювачі, що веде до зменшення дози суміші. Відповідно покращується смак, запах води та зменшується кількість хлорорганічних сполук.