+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

Засоби захисту від іонізуючого випромінювання МПТВП “ОНІКО”

Засоби захисту від іонізуючого випромінювання МПТВП “ОНІКО”



 

 

 

 

 

 

Одним з основних напрямків діяльності підприємства «ОНІКО» , заснованого в 1992 р., є забезпечення якісного рентгенівського обстеження при максимальній безпеці пацієнтів і медичного персоналу в рентгенівських кабінетах. Це забезпечення видатковими матеріалами, обладнанням, а також комплектація засобами захисту від іонізуючого випромінювання.

Не дивлячись на вимоги санітарних правил, що діють нормативних документів по обов'язковому застосуванню засобів індивідуального захисту при кожнім виді досліджень, пацієнти й медичний персонал не розуміли життєву необхідність користування засобами захисту.

Довгий час основна увага лікувальних установ приділялася придбанню витратних матеріалів і іншого оснащення, без наявності яких самі рентгенологічні дослідження неможливі. Забезпечення кабінетів засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) викликало труднощі через відсутність вітчизняного виробника. При цьому імпортні ЗІЗ були надмірно дорогими й вимагали наявності іноземної валюти на розрахунковому рахунку, якої для цих цілей завжди не вистачало.

Розвиток вітчизняного виробництва ЗІЗ стало особливо актуальним у зв'язку із прийняттям в 1998 р. Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» від 14.01.1998 №15/ 98-ВР.

В 1999 р. керівництво «ОНІКО» прийняло рішення організувати роботу зі створення власного виробництва ЗІЗ для всіх видів рентгенівських досліджень. В 2000 р. були вироблені дослідні зразки, які успішно пройшли всі види випробувань. В 2001, уперше в Україні, «ОНІКО» почало серійний виробництво ЗІЗ.

Уже на першій стадії були розроблені ЗІЗ для пацієнтів, включаючи дітей раннього віку, персоналу, а також деякі засоби колективного захисту (ЗКЗ) .

Фахівці підприємства, працюючи в тісному співробітництві із провідними рентгенологами України, постійно розширювали номенклатуру виробів у міру зростаючих вимог до захисту. З'явилися нові методики досліджень, а саме інтервенційна рентгенологія в різних галузях хірургії: ендоваскулярна, травматологія, ангіографія, урологія й інш, що вимагають спеціальних видів ЗІЗ. Створювалися не тільки нові типи ЗІЗ, але й засоби для захисту нижньої частини хірургічних столів різних конструкцій. При цьому мінімізувався вплив розсіяного випромінювання, що виникає від підлоги, на нижні частини тіла персоналу, часто недостатньо захищені.

Саме такий підхід максимально зменшує фізичне навантаження, що виникає через значну вагу ЗІЗ, на хірургів і персонал, при цьому забезпечуючи максимальний захист протягом тривалого часу операції.

Всі ЗІЗ МПТВП «ОНІКО» пройшли державну реєстрацію й внесені до Реєстру виробів дозволених до застосування в медичній практиці в Україні, а також до Реєстру оптово-роздрібних цін МОЗУ.

Участь у Конгресах радіологів Європи виявило чималий інтерес до ЗІЗ виробництва МПТВП «ОНІКО» з боку закордонних партнерів. Висока якість, доступна ціна, сучасний дизайн і різноманітність ЗІЗ відкрили перспективу реалізації ЗІЗ за кордоном. У зв'язку із цим в 2012 р. підприємством «ОНІКО» були проведені роботи із приведення документації ЗІЗ, виготовленню зразків у відповідності вимогам міжнародного стандарту IEC 61331-3, а також проведені їхні випробування для одержання знака СЕ й одержання сертифікатів відповідності вимогам Директив ЄС і гармонізованим стандартам ЄС. На початку 2013 р. були отримані сертифікати СЕ на ЗІЗ українського виробництва, № 235/ Е-Е-…/2013 від 20.02.2013 р. З 2013 р. ЗІЗ поставляються в країни Європейського Союзу й інші країни світу.

Великий перелік засобів колективного захисту (ЗКЗ), вироблених «ОНІКО», відповідає найсучаснішим вимогам. Це: різні ширми (стаціонарні й пересувні), штори на вікна, а також захисні перегородки, підекранні фартухи до рентгенівських апаратів, рентгенозахисні ставні, рентгенозахисні двері і т.д.

Інформацію про засоби захисту від іонізуючого випромінювання Ви можете отримати на нашому сайті www.oniko.ua.

Дизайн і якість засобів захисту від іонізуючого випромінювання виготовлених підприємством «ОНІКО» задовольнить самих вимогливих клієнтів. Запрошуємо до співробітництва!

Анатолій Колесников
Аркадій Гендельман