+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

Колективний захист від рентгенівського випромінювання. Нові розробки компанії ОНІКО

Колективний захист від рентгенівського випромінювання. Нові розробки компанії ОНІКО

Під колективним захистом від іонізуючого випромінювання мається на увазі комплекс заходів спрямованих на облаштованість засобів захисту в рентгенівському кабінеті в основному стаціонарних (стіни, двері, ставні на вікнах і ін.), а також переміщувані по площі рентгенівського кабінету залежно від методики дослідження (ширми, екрани).

  Останнім часом усе більше заявок надходить від приватних кабінетів для стоматології, де по розрахунках також потрібен колективний захист від іонізуючого випромінювання. Причому рішення по захисту можуть бути самі різні. Це можуть бути ширми, штори на вікнах і у дверних прорізах і ін.

    Так наприклад, в одній зі стоматологічних клінік, необхідно було передбачити зсувні рентгенозахисні штори для забезпечення доступу до рентгенівського апарата, що знаходиться в стінному пройомі між двома кабінетами (див. фото 1, 2, 3). Цікаве рішення при використанні рентгенівського апарата для здійснення знімків пацієнта, що знаходиться в тому ж кріслі де відбувається його лікування. При цьому штора суміжного кабінету повинна бути закрита, забезпечуючи захист людей, що перебувають у ньому. Свинцевий еквівалент штор Pb = 0,5 мм.

Фото 1  Фото 2  Фото 3

ФОТО 1, 2, 3

  Інший приклад, коли у вже готовому кабінеті потрібно забезпечити захист дверного пройому, при вже готових дерев'яних дверях зі склом. У цьому випадку були запропоновано дві зсувні штори, з можливістю переміщатися в сторони (див. фото 4, 5). Свинцевий еквівалент штор Pb = 0,5 мм.

   Ще приклад штор із кріпленням на вікнах у стоматологічному кабінеті (див. фото 6). Кронштейни дозволяють легко знімати штори для миття вікон. Свинцевий еквівалент штор Pb = 0,5 мм.

  Є захисні екрани для захисту персоналу, що перебуває в сусідньому приміщенні (див. фото 7). Свинцевий еквівалент екрана Pb = 0,5 мм.

Фото 4  Фото 5  Фото 6  Фото 7

ФОТО 4, 5, 6, 7

    Крім того усе більше освоюються нові методи хірургії з використанням рентгенівського випромінювання яке допомагає хірургові контролювати свої дії в режимі реального часу. При цьому персонал, у випадку відсутності спеціального захисту, піддається значному переопроміненню, тому що тривалий час безпосередньо перебувають у зоні розсіяного випромінювання. У цьому випадку крім застосування засобів індивідуального захисту забезпечена й колективна у вигляді спеціальних фартухів (екранів) по типу підекранних фартухів до рентгенодіагностичного апарата загального призначення у вигляді двох рядів пластин з перекриттям розрізів При цьому екрани можуть кріпитися до хірургічного стола (див. фото 8 і 9). Екрани дворядні, кожний ряд має свинцевий еквівалент Pb = 0,25 мм. Загальний свинцевий еквівалент Pb = 0,5 мм.

Фото 8  Фото 9

ФОТО 8, 9

   Ще варіант, коли дворядний екран встановлюється на додатковій стійці (див. фото 10 і 11). Загальний свинцевий еквівалент Pb = 1,0 мм. Свинцевий еквівалент кожного ряду - Pb = 0,5 мм.

Фото 10  Фото 11

ФОТО 10, 11

   Є варіант виготовлення спеціальної перегородки між двома апаратами, що перебувають в одному кабінеті (див. фото 12, 13). Елементи перегородки легко зрушуються, забезпечуючи при цьому переміщення пацієнтів до різних апаратів, а також прибирання приміщення. Свинцевий еквівалент перегородки Pb = 0,5 мм.

Фото 12  Фото 13

ФОТО 12, 13

    В одній із клінік розроблені й виготовлені рентгенозахисні ставні для кабінету маммографії. Ставні мають можливість складатися усередині віконного прорізу уздовж бічних його сторін (див. фото 14, 15). Свинцевий еквівалент ставень Pb = 0,25 мм.

Фото 14  Фото 15

ФОТО 14, 15

    Перераховані штори, ширми, екрани, перегородки й інші види засобів колективного захисту, для їхньої установки, додатково вимагають розробки й виготовлення спеціальних конструкцій. Це роблять підприємства, що спеціалізуються на таких роботах. Компанія ОНІКО виготовляє захисні елементи засобів колективного захисту від рентгенівського випромінювання.