+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

Європейський досвід — на кримські груди . Школа сучасної мамографії

Європейський досвід — на кримські груди . Школа сучасної мамографії

Третій рік підряд представники провідних європейських клінік «відвідують» Ялту, щоб взяти участь в учбово-освітній програмі «Школа сучасної мамографії».

Для своєчасного виявлення раку молочної залози, точного діагностування й лікування необхідні як нове устаткування, що щорічно обновляється, так і високопрофесійні кадри, що вміють із ним працювати. Науково-практична конференція проводиться під егідою Фонду здоров'я жінок, що дозволяє кримським фахівцям безкоштовно пройти навчання на сучасних апаратах, привезених з Німеччини, Бельгії, Франції й Росії.

- Тут провідні доктори європейських мамографічних центрів проводять майстер-класи, навчаючи лікарів з України обігу з новою технікою, правильної інтерпретації мамографічних знімків, застосуванню мамографії як методу ранньої діагностики захворювання молочної залози, — пояснив головний лікар Кримського онкологічного клінічного диспансеру Федір Кисельов. - На жаль, Крим сьогодні входить у трійку лідерів по захворюваності раком молочної залози. В усьому світі не страшать таких показників, тому що вони говорять про ранню діагностику хвороби. В інших аспектах — виживаності жінок, визначенні діагнозу на ранніх стадіях — автономія виглядає гідно.

Гостем конференції став і перший віце-спікер кримського парламенту Сергій Донич. Він відзначив, що за останні 10 років у Криму суттєво змінилася ситуація з лікуванням і виявленням рака молочної залози.

- Рання діагностика за допомогою мамографії дозволяє розпізнати захворювання на доклінічної стадії, — розповів він. - Діагноз «рак» перестає бути фатальним — недуга виліковна, має для людини зовсім інші матеріальні, фізичні, соціальні наслідки. В усьому світі збільшується число зареєстрованих випадків захворювання раком молочної залози. Разом з тим у Криму виявляють хворобу в півтора раза краще, чим в Україні в цілому.

Чому раніше, тем краще

Доклінічна діагностика дозволяє зберегти пацієнтам життя. На нульовій стадії, коли виявляють окремі ракові клітини, шанс успішного лікування максимальний — 99%. На четвертій стадії, коли є окремі метастази, витрати на лікування збільшуються в сотні раз, процес реабілітації затягується; крім того, операція травматична, а виживають після неї лише 15% жінок.

Сергій Донич вважає, що семінар дає можливість кримським лікарям відпрацювати практичні навички й опанувати новими знаннями, застосовуваними в Європі для діагностики захворювання. В усьому світі найбільш ефективним методом, що виявляють вогнище пухлини від трьох міліметрів, уважають мамографію. Однак потрібно застосовувати й комплексний підхід, що включає інструментальне й лабораторне обстеження.

- Колеги з Голландії, Бельгії привезли манекени, спеціальне устаткування, щоб наші доктори ознайомилися з методиками виявлення рака молочної залози (пункцією, біопсією), — відзначив перший віце-спікер. - Діагностика захворювання визначається не тільки маммографическим, але й іншими способами, їх сукупність у результаті дає можливість поставити точний діагноз.

Поряд із проведенням семінарів тут реалізується ряд гуманітарних програм. Так, завдяки одній з них в 2003 році в автономії з'явився перший мамографічний комплекс. У найближчому майбутньому Крим розраховує одержати систему для оцифровки рентгенівських знімків, що працює без плівки, — для більш якісного діагностування й економії бюджетних коштів.

Замість лікування — профілактика

Безперечно, поява в онкологічних клініках нового обладнання й підготовлених кадрів — невід'ємна вимога для виявлення й лікування рака. Сьогодні в Криму працює 8 мамографів, у тому числі один пересувний, необхідний для діагностики жінок у віддалених районах автономії.

Однак ні високопрофесійні лікарі, ні найновіша техніка не допоможуть, якщо пацієнтка вчасно не звернеться в клініку. Фахівці відзначали: завдання в тому, щоб прищепити українським жінкам культуру проходження профілактичних оглядів. Рак молочної залози називають хворобою розвинених країн. Однак на відміну від жительок Європи, наші дами звертаються до лікарів, коли недуга запущена. Ми можемо знайти час для всього на світі, щодня кидаючись «грудьми на амбразури», а потрібно приділити увагу здоров'ю «зони декольте».

Маргарита ШИТОВА. 04.04.2012. Газета "Кримські новини"