+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

Забезпечення якості діагностики в умовах обмеженного фінансування

Забезпечення якості діагностики в умовах обмеженного фінансування

"Все для якісної і безпечної діагностики!"

 

МЕДИЧНИЙ РИНОК ОСІНЬ 2009

   Незважаючи на обмежене фінансування, необхідність у діагностичних дослідженнях не зменшується. Що робити, щоб недостатнє державне фінансування на охорону здоров'я населення України не вплинуло на якість діагностичного процесу?

   У такий "лихий" час відкриваються необмежені можливості для підробки та тіньових варіантів ввезення і поширення витратних матеріалів для рентгенодіагностики незрозумілого походження. Такими "постачаннями" починають займатися фірми або приватні особи, що не мають знань, досвіду використання витратних матеріалів і які не відповідають за якість при подальшому використанні цієї продукції. Крім того, такі матеріали можуть бути простроченими або, через невідповідні умови зберігання мати значний приріст вуалі на плівці. Їх використання загрожує низькою якістю або відвертим браком, що призводить до зайвого опромінення пацієнтів за рахунок повторних знімків.

   Звичайно такі "постачання" витратних матеріалів, деяких видів оснащення, засобів захисту підкуповують своїми цінами. Але тут дуже доречний вислів: "Скупий платить двічі". Досвід і елементарний розрахунок підтверджує це. Навіть при зниженні ціни на 20%, вигідно купувати у перевіреного постачальника, оскільки втрати від повторних знімків зазвичай значно перевищують цей первинний "виграш".

   Доведемо це на прикладі для плівки AGFA, CP-BU 30х40 см, по 100 листів, яку ми пропонуємо в роздріб за ціною 697,00 грн.

   Припустимо, що такого типорозміру плівку тіньового постачальника можна придбати за ціною на 20% дешевше, тобто за 557,6 грн. Начебто вигідно, адже 1 аркуш плівки дешевший на 1,39 грн. Проте досвід показав, що при використанні такої плівки витрати перевищують початковий виграш.

   Втрати складаються з наступного:

   Доведено, що 30% плівок, що купуються у тіньових постачальників, витрачається на повторні знімки. Це збільшує первинну ціну 1 аркуша плівки на 1,67 грн. Витрата хімії на 1 аркуш плівки для ручної обробки становить: проявник — 0,5 л, фіксаж — 0,7 л, це 1,1 грн. З урахуванням 30% повторних знімків збільшення ціни на 1 плівку — 0,33 грн.

   Витрати часу, зарплата лаборанта:

   Вручну лаборант обробляє близько 7 плівок в годину. З урахуванням надлишкової обробки плівки, при погодинній зарплаті, збільшення вартості на 1 плівку орієнтовно становить 1,1 грн.

   Загальне збільшення вартості становить 1,67+0,33+1,1= 3,1 грн. При цьому реальна ціна плівки буде 5,58+3,1= 8,68 грн., що значно перевищує роздрібну вартість нашої плівки. Різниця у вартості однієї плівки 8,68.6,97= 1,71 грн., що зумовлює збільшення ціни на 24%.

   І це без втрат, пов'язаних із зайвою амортизацією устаткування, яке використовується, і його ремонтах, при зайвих включеннях, електроенергії, води тощо.

   Та найжахливіші втрати — наслідки від низької якості і невиправданого опромінення пацієнта. При цьому неправильний діагноз коштує абсолютно інших втрат, пов'язаних із здоров'ям пацієнта.


   Для запобігання повторення в майбутньому розглянемо ще прикрий випадок, при якому лікувальна установа припинила експлуатацію придбаного процесора MAMORAY CLASSIC E.О.S, встановленого 05.02.2009 року постачальником витратних матеріалів.

Причина тривалого простою полягала у відсутності навченого лаборанта. Після запуску процесора лікувальну установу було попереджено, що при роботі з використанням витратних матеріалів іншого постачальника він автоматично буде знятий з гарантійного обслуговування. Для відновлення роботи ця лікувальна установа вимушена була викликати нашого інженера, заплатити за профілактику (чищення процесора від хімії, що застоялася) і повторний запуск процесора, а також за навчання нового персоналу. Таким чином, незначний "виграш" у різниці вартості витратних матеріалів, придбаних в іншого постачальника, призвів до додаткових витрат - 1700,00 грн., що значно перевищують цей "виграш".


   Навіть при гарантованій якості матеріалів відомих компаній можуть відбуватися прикрі помилки, що призводять до втрати якості і частенько вимагають подальших повторних знімків, а таким чином, до зайвого опромінення пацієнтів. Як не прикро, це стосується рентгенологів і рентгенолаборантів з чималим досвідом. Нам періодично доводиться зустрічатися з появою проблем, зумовлених використанням оснащення, що застаріло, чи вийшло з ладу, недотриманням умов зберігання, режимів і умов фотохімічної обробки, поганим неактинічним освітленням тощо. Вживання сучасного фотоматеріалу високої чутливості вимагають перегляду відношення до стану оснащення лабораторії і в цілому процесу фотохімічної обробки.

   МПТВП "ОНІКО" з 1992 р. займається постачанням всього необхідного для діагностичного процесу. Це стосується різних діагностичних досліджень: рентгенівських, КТ, МРТ, УЗД, як цифрових, так і аналогових систем візуалізації. Наші споживачі не лише забезпечуються високоякісними матеріалами й оснащенням провідних виробників і нашого виробництва, але і постійно забезпечуються технологією роботи з цією продукцією, а також методичною, організаційною і технічною підтримкою. Ця співпраця дозволяє миттєво реагувати на відхилення в роботі, підвищувати кваліфікацію персоналу, тим самим виключати появу рентгенограм низької якості. При цьому, крім стабільної якості, значна економія на витратні матеріали та подовження терміну роботи устаткування.

   Маючи широку мережу дилерів по всій Україні, ми пропонуємо продукцію для роздрібної торгівлі витратними матеріалами через аптеки. Залучення участі пацієнтів для забезпечення досліджень стає сьогодні звичайною справою. Це повною мірою знімає фінансову напругу з адміністрації лікувальних установ і дозволяє забезпечувати діагностичні відділення витратними матеріалами.

   Виходячи з нинішньої кризової ситуації, ми здійснюємо гнучку політику і нашим постійним споживачам пропонуємо як комплексні рішення забезпечення діагностичного процесу, так і локальні постачання. Це знаходить відображення у здійсненні різних програм, створенні добрих умов для безперебійної та якісної роботи. Для забезпечення споживачів відмінної якості діагностики та безпечної роботи ми не заощаджуємо на безпосередній участі наших фахівців в освоєнні нових технологій і налагодженні традиційних методів роботи.

   Ми впевнені, що, співпрацюючи з нами, ви переконаєтесь, що робота з перевіреним роками постачальником найбільш вигідна в усіх відношеннях.

   Наш девіз: "Все для якісної і безпечної діагностики !!!" А.Г. Колесніков, А.П. Гендельман , МПТВП “Оніко”, Київ