+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

Небезпечні побічні продукти дезінфекції

Небезпечні побічні продукти дезінфекції<br>

Скорочення й видалення небезпечних побічних продуктів з води

Що таке небезпечні продукти дезінфекції?

Побічні продукти дезінфекції утворюються внаслідок реакції між дезінфектантом і органічними складовими, які перебувають у воді, такими як гумінові та вульвокислоти. Лабораторні дослідження показали, що деякі побічні продукти дезінфекції в підвищених дозах дуже небезпечні, тому що спричиняють рак або інші захворювання. У зв'язку із цим Агенство по охороні навколишнього середовища (США) установило максимально припустимий рівень вмісту деяких класів речовин, включаючи:

  • Хлорити (ClO2-), утворюються в наслідок дезінфекції діоксидом хлору (ClO2)
  • Бромати (BrO3-), утворюються в наслідок дезінфекції озоном (O3) і ймовірно хлором
  • Тригалометани (Tthms), утворюються в наслідок дезінфекції хлором
  • Галогензаміщена оцтова кислота (HAA5), утворюється в наслідок дезінфекції хлором.

Переваги змішаних оксидантів у боротьбі з наявністю:

Хлоритів

Розчин змішаних оксидантів забезпечує значне скорочення утворення побічних продуктів дезінфекції. У першу чергу, вони не утворюють хлорити, на відміну від діоксиду хлору, який обмежений приблизно до 1,4 мг/л, через характерну особливість утворювати хлорити.

Броматів

Утворення броматів, як правило, пов'язане із застосуванням озону для води з високою концентрацією бромідів. Хоча, існує невелика ймовірність утворення броматів у процесі хлорування, у тому числі й при використанні привізного гіпохлориту, що часто пов'язане з високим вмістом бромідів у солі. Якщо це спостерігається при виробництві дезінфектанта на місці (у точці дозування), то достатньо перейти до застосування іншої солі, що не можна зробити при використанні привізного гіпохлориту, який виробляється на заводі.

Тригалометанів (Tthms) і галогензаміщеної оцтової кислоти (HAA5)

Найбільш важливо те, що застосування змішаних оксидантів скорочує утворення, Tthms і HAA5, завдяки наступним факторам:

1. Більш сильна дезінфікуюча дія змішаних оксидантів, на відміну від традиційного хлору, забезпечує видалення біоплівки із системи водопостачання а, отже й до, скорочення рівня органічних речовин. Це спричиняє скорочення Tthms (тригалометанів) і, як результат, наступне зниження окисності води.

2. Завдяки зниженій окисності води, підприємства знижують дозування хлору (забезпечення рівня залишкового хлору), і при цьому гарантуючи відповідний до норм рівень залишкового хлору. Зниження рівня хлору у воді забезпечує скорочення утворення Tthms (тригалометанів).

3. Застосування змішаних оксидантів на етапі водопідготовки, а саме, попереднього очищення, за певних умов, забезпечує ефект мікрофлокуляції, завдяки якому знижується мутність води й скорочується кількість споживання коагулянту (алюмінієвих квасців або полімерів). Під час процесу мікрофлокуляції, органічні прекурсори видаляються з води, що надалі скорочує кількість Tthms (тригалометанів).

Скорочення кількості тригалометанів підтверджується й численними дослідженнями на підприємствах, які використовують змішані оксиданти (див. таблицю). Скорочення, як правило, становить від 20% до 50%. Аналогічно й з галогензаміщеної оцтовою кислотою (HAA5).